17 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Χωρίς τον Κονίτσης Ανδρέα τα αποκαλυπτήρια προτομής του Σπυρίδωνα Βλάχου

Αίσθηση προκάλεσε και έστειλε το δικό της μήνυμα προς διάφορες κατευθύνσεις η εκούσια απουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, σήμερα Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019, τόσο από την επίσημη δοξολογία, παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, για την επέτειο απελευθέρωσης της Κόνιτσας από τους Τούρκους, όσο και από τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα Βλάχου, καθώς και από τις υπόλοιπες εκδηλώσεις.

Όπως είχε ενημερώσει αρμοδίως, απείχε. Αυτό τον τρόπο επέλεξε για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του προς την ανώτατη ηγεσία της χώρας, κυρίως για τη «Συμφωνία των Πρεσπών», καθώς θεωρεί ότι «εκχωρήθηκε και προδόθηκε η Μακεδονία μας».

Αλλά ο Σεβασμιώτατος αντιτίθεται και σε άλλα ζητήματα, όπως οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, αλλά και σε αποφάσεις επί κοινωνικών θεμάτων.

Έτσι θέλησε να διατρανώσει την αντίθεσή του προς τις πολιτικές επιλογές, που όπως έχει επισημάνει, «αποτελούν καίρια πλήγματα για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία και είναι καθήκον η αντίδραση».

Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, ενώ παρέστησαν ο βουλευτής Ιωαννίνων και πρ. υπουργός Κώστας Τασούλας, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές κ. ά.

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΒΛΑΧΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

Από το 1906, που ο Σπυρίδων Βλάχος, εκλέχτηκε επίσκοπος Βελλάς και Κονίτσης, κινούσε σ’ όλη την επαρχία αντάρτικα σώματα.

Το 1912 εγκαταστάθηκε στην Κόνιτσα ο Τζαβήτ – Πασάς με 2.000 στρατιώτες, γιατί είχε πληροφορίες ότι η Κόνιτσα με επικεφαλής το Μητροπολίτη Σπυρίδωνα οργάνωνε την αντίσταση κατά του Τουρκικού στρατού.

Στις αρχές Φεβρουαρίου του 1913 φυλακίστηκε ο ένθερμος και ακαταδάμαστος πατριώτης Σπυρίδων Βλάχος σε σπίτι πάνω από την αγορά της πόλης, γιατί υποψιάστηκαν τη μυστική επικοινωνία του με τα Γιάννινα.

Ο Τζαβήτ έψαξε να βρεί ανθρώπους να στοιχειοθετήσει κατηγορία για την εσχάτη των ποινών, αλλά απέτυχε. Αγανακτισμένος τότε παρέπεμψε το δεσπότη στο στρατοδικείο. Με τις ενέργειες του γραμματέα του Σπυρίδωνα Δόβα και του εθνικού κομιτάτου Κόνιτσας, ο διάδοχος Κων/νος τηλεγράφησε στον Εσάτ – πασά των Ιωαννίνων ότι είναι υπεύθυνος για τη ζωή του Δεσπότη.

Ο Εσάτ παρήγγειλε στον Τβαβήτ: «Ούτε τρίχα της κεφαλής του Δεσπότη να μη θίξεις». Την ίδια στιγμή οι Τουρκοκονιτσιώτες, που αγαπούσαν τον Σπυρίδωνα, επενέβησαν για τη σωτηρία του.

Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, διαδόθηκε ότι θα ερχόταν ο Ελληνικός στρατός κι όλοι οι κάτοικοι, Χριστιανοί και ντόπιοι Μουσουλμάνοι, συγκεντρώθηκαν έξω απ’ την πόλη, στον άη – Γιάννη, με επικεφαλής το Σπυρίδωνα και όλους τους προκρίτους) και περίμεναν το στρατιωτικό τάγμα.

Μετά το μεσημέρι έφτασε κι οι ζητωκραυγές των σκλάβων μπροστά στους ελευθερωτές τους δόνησαν τις γύρω βουνοκορφές.

Ο λοχαγός Παπανικολάου, αφιππεύει, χαιρετά στρατιωτικά το Μητροπολίτη και ασπάζεται το χέρι του.

Και εκείνος τον αγκαλιάζει, τον φιλεί και τον ευλογεί. Μετά τους ένθερμους λόγους, όλοι μαζί κατευθύνθηκαν προς τον Άγιο Νικόλαο και τέλεσαν χαρμόσυνη δοξολογία.

 

apokaliptiria protomis 1

 

apokaliptiria protomis 1

 

apokaliptiria protomis 1

ΠΗΓΗ: romfea

Περισσότερα Άρθρα

Έφυγε από τη ζωή ο Ανδριανός (Νούλης) Σωτηρόπουλος

Ο Νούλης Σωτηρόπουλος, αδελφός του πρώην νομάρχη Αργολίδας Βασίλη Σωτηρόπουλου, έφυγε σήμερα το μεσημέρι από τη ζωή. Κατά τη δεκαετία του ’80 όταν διετέλεσε πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αργολίδας δημιούργησε τις περισσότερες τοπικές σε όλο το νομό. Ήταν πρωτοπόρος συνεταιριστής και αγροτοσυνδικαλιστής. Η εξόδιος ακολουθία του θα τελεστεί αύριο στις 5 μ.μ. στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως […]

Τρόφιμα σε ευπαθείς ομάδες από την Κοινότητα Κρανιδίου

Η Κοινότητα Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας στην Αργολίδα, με αίσθημα κατανόησης και ευθύνης, θα προμηθεύει αναγκαία τρόφιμα σε ευπαθείς ομάδες πολιτών, καθώς και σε όσους χρειάζονται βοήθεια. Η διανομή τους θα γίνεται κατ’ οίκον 1 φορά την εβδομάδα. Τηλ. Επικοινωνίας: 6975462938 – 6981137802 – 6936828295