12 °C Argos, GR
19 Μαρτίου 2024

Ψηφίστηκε η αναδιάρθρωση στο ποδόσφαιρο- Η εικόνα των κατηγοριών

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής (με έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση) η τροπολογία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Ρυθμίσεις θεμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου».Μια τροπολογία που εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου: «Κύρωση Σύμβασης Παραχώρησης του Έργου της Μελέτης – Κατασκευής – Χρηματοδότησης – Λειτουργίας – Συντήρησης και Εκμετάλλευσης του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης και Μελέτη – Κατασκευή και Χρηματοδότηση των Οδικών του Συνδέσεων» του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (σ.σ. εντελώς άσχετο…)

Πλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, απέκτησε νομική υπόσταση η απόφαση της Ε.Π.Ο. για αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου και ειδικότερα θεσπίζεται νέα ενδιάμεση επαγγελματική κατηγορία ποδοσφαίρου (Super League 2), η διοργάνωση του πρωταθλήματος της οποίας ανατίθεται στον υφιστάμενο επαγγελματικό σύνδεσμο «FootballLeague» που μετονομάζεται σε «SuperLeague 2- FootballLeague». Με την ίδια τροπολογία θεσπίζεται κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των πρωταθλημάτων «SuperLeague 2- FootballLeague».

Η τροπολογία ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ τα υπόλοιπα κόμματα, την καταψήφισαν.

Έτσι, από τη σεζόν 2019-20, τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου θα είναι τρία: Η Super League 1 (με 14 ομάδες), η Super League 2 (με 12 ή 14 ομάδες) και η Football League(με 14 ομάδες). Η Super League 2 και η Football League θα διοργανώνονται από το φορέα που διοργανώνει σήμερα τη Football League, την Ένωση ποδοσφαίρου Β’ Εθνικής, δηλαδή η οποία θα «τρέχει» την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Σε Super League 1 και 2 είναι προγραμματισμένο να εφαρμοστεί το VAR.

Η… μπάλα περνάει πλέον, στις δύο Ενώσεις για να αποφασίσουν το μοντέλο των πρωταθλημάτων τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Όσο για την…παλιά Γ’ Εθνική: θα μοιάζει μάλλον με την επίσης παλιά Δ’ Εθνική και είναι κάτι που επίσης θα αποφασιστεί στο άμεσο μέλλον.

SUPER LEAGUE 1 (14 ΟΜΑΔΕΣ)
Πρόκειται για τη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σε αυτή θα συμμετάσχουν οι ομάδες της φετινής Super League που θα τερμάτισαν από την 1η μέχρι και τη 12η θέση (ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Ατρόμητος, Άρης, Πανιώνιος, Λαμία, Παναθηναϊκός, Παναιτωλικός, ΑΕΛ, Αστέρας και Ξάνθη). Σε αυτές θα προστεθεί ο Νέος Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Βόλος, που εξασφάλισε τον προβιβασμό από τη φετινή Football League. Αναζητάμε, με άλλα λόγια, τον 14ο, αφού η Super League 1 θα απαρτίζεται από 14 ομάδες (φέτος συμμετείχαν 16). Ο 13ος της Super League, ΟΦΗ, θα δώσει αγώνα μπαράζ με τον 2ο της Football League, Πλατανιά. Ο νικητής του μπαράζ (διπλά παιχνίδια) θα παίξει στη Super League 1.

Από εκεί και πέρα, όσες ομάδες είχαν υπογράψει το καλοκαίρι με την ΕΡΤ, δεσμεύονται με διετές συμβόλαιο. Άρα όσα χρήματα λάμβαναν φέτος, ανάλογα θα εισπράξουν και τη νέα σεζόν από τη δημόσια τηλεόραση: Άρης 1.992.000€, Ατρόμητος 1.887.500€, Λαμία 1.411.000€, Ξάνθη 1.660.000€, Παναθηναϊκός 4.150.000€, Παναιτωλικός 1.535.000€. Όσες ομάδες υποβιβαστούν στη Super League 2, θα λάβουν τα ίδια χρήματα που λάμβαναν φέτος στη Super League 1.

Οι υπόλοιπες ΠΑΕ που είχαν συμφωνήσει με τη Nova, συνεχίζουν ως έχουν καθώς δεσμεύονται με συμβόλαιο. Πανιώνιος και ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένοι να διαπραγματευτούν για νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο, καθώς αυτά που είχαν με τη Nova λήγουν στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του καλοκαιριού, ο Ολυμπιακός έχει συμβόλαιο 5.500.000€, η ΑΕΚ 5.000.000€, ο ΠΑΟΚ είχε 4.200.000€, η ΑΕΛ 1.675.000€, ο Αστέρας 1.500.000€, ο Πανιώνιος 1.500.000€, ο ΟΦΗ 1.100.000€, ο Λεβαδειακός 1.100.000€ και ο ΠΑΣ 900.000€.

SUPER LEAGUE 2 (12 ΟΜΑΔΕΣ)
Πρόκειται για τη νεοσύστατη κατηγορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε αυτή θα συμμετάσχουν οι τρεις ομάδες που υποβιβάστηκαν απευθείας από τη φετινή Super League (ΠΑΣ Γιάννινα, Λεβαδειακός, Απόλλων Σμύρνης), οι ομάδες που τερμάτισαν από τις θέσεις 3 μέχρι 10 της φετινής Football League (Απόλλων Λάρισας, Εργοτέλης, Παναχαϊκή, Κισσαμικός, Απόλλων Πόντου, Δόξα, Κέρκυρα, Καραϊσκάκης), καθώς και η μία ομάδα που θα προκύψει από το μπαράζ του 13ου της Super League με τον 2ο της Football League (ΟΦΗ εναντίον Πλατανιά). Όσες ομάδες συμμετάσχουν στη νεοσύστατη κατηγορία, θα υπόκεινται σε κεντρική διαχείριση (τα παιχνίδια θα καλύπτει η ΕΡΤ). Το ποσό που θα λάβει κάθε ομάδα σε αυτήν την κατηγορία είναι 800.000-900.000 ευρώ.

Όσες, ωστόσο, υποβιβάστηκαν (ΠΑΣ Γιάννινα, Λεβαδειακός, Απόλλων Σμύρνης) από τη φετινή Super League στη νεοσύστατη Super League 2 θα πριμοδοτηθούν και θα έχουν το συμβόλαιο με το οποίο δεσμεύονταν για φέτος. Ακόμα και να μην είναι ακριβώς το ίδιο, θα έχουν τουλάχιστον 1.500.000€, εγγυημένο. Όταν για παράδειγμα η 6η στη Football League Παναχαϊκή, που δεν ανέβηκε στη Super League 1, λαμβάνει 800.000-900.000 ευρώ στη Super League 2, o Απόλλων που “έπεσε” από τη Super League θα έχει 1.500.000€. Από τη μεθεπόμενη σεζόν (2019-2020), το μπάτζετ κάθε ομάδας στη Super League θα είναι 1 εκατ. ευρώ. Περισσότερο δηλαδή σε σχέση με ό,τι θα ισχύσει τη νέα σεζόν.

* Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τι μορφή θα έχουν η Super League 1 και η Super League 2, αν δηλαδή θα υπάρξουν playoffs ή playouts, αν θα γίνουν τα πρωταθλήματα με τη μορφή ενός ή περισσότερων γύρων. Έχουν κατατεθεί διάφορες προτάσεις και το διοικητικό συμβούλιο της Λίγκας καλείται να αποφασίσει πώς αυτά θα δομηθούν.

Περισσότερα Άρθρα

Δεύτερη νίκη για τους έφηβους του Ναυτικού Ομίλου Ναυπλίου

Μετά τον Ν.Ο.Καλαμάτας, η ομάδα εφήβων του Ναυτικού Ομίλου Ναυπλίου “βούλιαξε” 25-3 τον Ν.Ο. Τριχωνίδας (Αγρίνιο) στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πόλο που διεξάγεται στην Πάτρα. Η ομάδα ουσιαστικά έχει προκριθεί στη β΄ φάση της διοργάνωσης (οι αγώνες το διάστημα 10-12 Απριλίου). Η ομάδα του Χρήστου Δημούλη θα αντιμετωπίσει αύριο Κυριακή την ΝΕ Πατρών (10.00) και τον […]

Ο Αριστέας Άργους στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ20

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ20 στο στίβο θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο (22-23/6) στο Δημοτικό Στάδιο Κατερίνης με τη συμμετοχή κορυφαίων αθλητών και αθλητριών από σωματεία όλης της χώρας. Με βάση τις δηλώσεις συμμετοχής, στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν 485 έφηβοι και 455 νεάνιδες από 165 σωματεία της χώρας. Μεταξύ τους και δυο αθλητές του Αριστέα Άργους, ο […]