31 °C Argos, GR
23 Ιουνίου 2021

69 χρόνια από τον γάμο της Σοφίας με τον Χουάν Κάρλος στην Αθήνα

69 χρόνια από τον γάμο της Σοφίας με τον Χουάν Κάρλος στην Αθήνα

Έχουν περάσει 69 χρόνια από τη Δευτέρα 14 Μαΐου 1962 όταν τελείται στην Αθήνα ο μεγαλοπρεπής γάμος της πριγκίπισσας της Ελλάδας Σοφίας με το διάδοχο του ισπανικού θρόνου Χουάν Κάρλος.

Στα …προεόρτια του, διεξάγεται μια σκληρή πολιτική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης, παλατιού και αντιπολίτευσης για την …προίκα που πρέπει να δοθεί στη Σοφία,   καθώς και ένα διπλωματικό θρίλερ για το τελετουργικό του ανάμεσα σε δύο κυβερνήσεις και δύο εκκλησίες.

Το ενδιαφέρον στην κλασική οικογενειακή φωτογραφία των νεόνυμφων, είναι ότι κάτω αριστερά βρίσκεται ως παράνυφος η τότε πριγκίπισσα της Δανίας Άννα Μαρία, που μόλις δύο χρόνια μετά θα είναι η νύφη στον τελευταίο βασιλικό γάμο στην Ελλάδα.

Στο τελετουργικό του μέρος, ο βασιλικός γάμος  χαρακτηρίζεται από μεγαλοπρέπεια και χλιδή, και, παρότι το ακριβές του κόστος δεν μπορεί να υπολογιστεί, οι εφημερίδες του εξωτερικού τον χαρακτηρίζουν ως «…το πιο πολυτελές, φαντασμαγορικό, και πολυδάπανο πανηγύρι που έγινε στην Ευρώπη και στην Αμερική τον 20ο αιώνα». Οι περιγραφές του ελληνικού Τύπου χαρακτηρίζονται από τις γνωστές υπερβολές που γράφονται σε αυτές τις περιπτώσεις: «Η πριγκίπισσα Σοφία από την ώρα που μπήκε μέσα στην καθολική εκκλησία ήταν ένα αέρινο ποίημα», «Τη στιγμή εκείνη η πριγκίπισσα Σοφία έμοιαζε με μια φλόγα κεριού που φώτισε όλη την εκκλησία». H πριγκίπισσα φορά ένα εντυπωσιακό νυφικό με ουρά από αυθεντική δαντέλα Βρυξελλών:«…είδαμε για πρώτη φορά το περίφημο νυφικό που ο κ. Ντεσέ το είχε προφυλάξει από τα αδιάκριτα βλέμματα του Τύπου με συγκινητική ευσυνειδησία».

Ο βασιλιάς Παύλος ανταλλάσσει τα βασιλικά στέμματα των δύο οίκων στα κεφάλια των νεονύμφων.

Το γενικό πρόσταγμα ανήκει στη Φρειδερίκη που θέλει να έχει τον τελευταίο λόγο για όλα :επιβλέπει προσωπικά τη διακόσμηση της Μητρόπολης, ζητά τα κόκκινα τριαντάφυλλα να τοποθετηθούν σε αυτήν στις 3 το πρωί ώστε να διατηρήσουν την δροσιά τους το πρωινό του γάμου, ενώ επιβάλει να χρησιμοποιηθούν για την τελετή 80.000 γαρύφαλλα και 120 προβολείς…

Η απαστράπτουσα Γκρέις του Μονακό στο γάμο, φορώντας τα κοσμήματα της αυτοκράτειρας Ιωσηφίνας της Γαλλίας.

Οι εκδηλώσεις για τον γάμο κρατούν αρκετές ημέρες  ξεκινώντας από τις 12 Μαΐου με δεξίωση στους κήπους των ανακτόρων αφιερωμένη στην Ισπανία στην οποία παρευρίσκονται σχεδόν 3.000 Ισπανοί τουρίστες που φτάνουν στην Αθήνα για να τον παρακολουθήσουν από κοντά. Το τελευταίο βασιλικό γκαλά δίνεται στα «Αστέρια Γλυφάδας» με καλεσμένους 250 εστεμμένους να παρακολουθούν παραδοσιακούς ισπανικούς χορούς. Στον βασιλικό γάμο δίνουν το παρόν 32 εν ενεργεία βασιλιάδες και πρίγκιπες, 109 έκπτωτοι εστεμμένοι και πρίγκιπες,  αλλά την παράσταση κλέβουν δύο γυναίκες : η πριγκίπισσα Γκρέις Κέλι του Μονακό με τη λάμψη της να κυριαρχεί έναντι όλων, και η Άννα Μαρία της Δανίας για την οποία οι ξένοι δημοσιογράφοι γράφουν ότι αποτελεί την αδυναμία του διαδόχου Κωνσταντίνου, όπως και αποδεικνύεται στην πράξη αφού δύο χρόνια μετά παντρεύονται στην Αθήνα.

ΠΗΓΗ: Ε.Τ.

Περισσότερα Άρθρα

Ευχαριστήριο από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης, ευχαριστούμε θερμά όλους τους κατοίκους της Ερμιόνης, Θερμησίας και Ηλιοκάστρου που  ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μας για συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για το «Χαμόγελο του Παιδιού» στην Κόρινθο. Τα είδη παραδόθηκαν από τους μαθητές της Στ΄ Τάξης του σχολείου μας την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου στην Κόρινθο. Ευχόμαστε Καλές Γιορτές με υγεία […]

Φωτογραφηθείτε με τον Άη Βασίλη στη Μαγική Πλατεία στο Άργος

Ο Άη Βασίλης περιμένει όλα τα παιδιά στη Μαγική Πλατεία στο Άργος. Ελάτε να φωτογραφηθείτε με τον Άη Βασίλη μέσα στη μεγάλη μπάλα του κάθε μέρα έως και τις 31 Δεκεμβρίου. Καθημερινά: 6 – 8 το βράδυ. Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο Google News! Ζωντανά όλες οι ειδήσεις. Το Σαββατοκύριακο και τις αργίες: 11 – 1 […]

Follow by Email