20 °C Argos, GR
20 Οκτωβρίου 2021

O εσπερινός της Ανακομιδής των ιερών Λειψάνων του Μεγάλου Αθανασίου από τη Νέα Κίο

Δύο Ιερείς από την Μητρόπολη της Αργολίδας, πατέρας και γιος, συνεχίζουν να τελούν τις Ιερές Ακολουθίες από στούντιο που δημιούργησαν οι ίδιοι μέσα στο σπίτι τους στη Νέα Κίο. Την Παρασκευή 1η Μαΐου τέλεσαν τον πανηγυρικό εσπερινό της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Μεγάλου Αθανασίου.

Ο Αθανάσιος Αλεξανδρείας ή Μέγας Αθανάσιος ή Άγιος Αθανάσιος (περ. 298 – 2 Μαΐου 373) ήταν Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Αποτελεί έναν από τους τέσσερις Πατέρες της Ανατολικής εκκλησίας που φέρουν τον τίτλο «Μέγας» μαζί με τούς Βασίλειο, Φώτιο, και Λέοντα, και ένας από τους 33 Πατέρες της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Ο Μέγας Αθανάσιος γεννήθηκε το 295 μ.Χ. από φτωχούς αλλά ενάρετους γονείς, γεγονός που του στέρησε τη δυνατότητα για ανώτερες σπουδές. Όμως ο πανάγαθος Θεός τον προίκισε με πλούσια πνευματικά προσόντα. Λαμβάνει τη στοιχειώδη εκπαίδευση και στη συνέχεια μελετά μόνος του για να φθάσει σε υψηλότατα επίπεδα γνώσης και σοφίας.

Από πολύ νέος έδειξε την κλίση του προς την Εκκλησία. 25 ετών χειροτονείται διάκονος από τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, τον οποίο ακολουθεί στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ., στη Νίκαια της Βιθυνίας. Αναδεικνύεται πρωτεργάτης στην καταδίκη της αιρετικής διδασκαλίας του Αρείου.

Το 328 μ.Χ. και σε ηλικία 33 ετών εκλέγεται πανηγυρικά πατριάρχης Αλεξανδρείας. Από τη θέση αυτή αντιμετωπίζει ένα φοβερό πόλεμο εκ μέρους των αιρετικών οπαδών του Αρείου. Όμως ο άγιος, χάρη στην μεγάλη πνευματικότητά του και τη δέουσα πίστη στο Θεό, κατορθώνει να βγει νικητής απ’ όλες αυτές τις δοκιμασίες ακόμη και από τις πέντε εξορίες που του επιβλήθηκαν, καθώς ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Β’ ήταν οπαδός του Αρειανισμού. Εκοιμήθη εν ειρήνη το 373 μ.Χ.

Σύμφωνα με τον Κώδικα των Καυσοκαλυβίων και το δίστιχο του Λαυριωτικού Κώδικα Ι 70, η κυρίως μνήμη του Αγίου Αθανασίου πρέπει να γιορτάζεται στις 2 του Μάη, όπου και ιστορικά αποδεδειγμένη η κοίμηση του. Και όχι η ανακομιδή των λειψάνων του, που για το γεγονός αυτό δεν έχουμε την παραμικρή ιστορική αναφορά. Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι και όλη η ανέκδοτη ποιητική υμνολογία κατά την 2α Μαΐου περιστρέφεται στην ετήσια μνήμη του και όχι στην ανακομιδή των λειψάνων του, για την οποία ούτε απλή αναφορά γίνεται. Για ποιο λόγο όμως καθιερώθηκε η κυρίως μνήμη του την 18η Ιανουαρίου, μ’ αυτή του Αγίου Κυρίλλου, δεν γνωρίζουμε. Το πιθανότερο όμως είναι, για τον λόγο που καθιερώθηκε και η γιορτή των τριών Ιεραρχών.

Περισσότερα Άρθρα

Το Σωματείο επισκευαστών αυτοκινήτων γιορτάζει την προστάτιδα εικόνα του στο Ναύπλιο

Το σωματείο επισκευαστών αυτοκινήτων & μηχανημάτων «Ο Κολοκοτρώνης» ενημερώνει τα μέλη του ότι ο εορτασμός της προστάτιδας εικόνας του Σωματείου θα πραγματοποιηθεί κανονικά την Δευτέρα 08 Ιουνίου 2020 Ημέρα του «Αγίου Πνεύματος». Ο εορτασμός θα πραγματοποιηθεί στην Εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου στην Καραθώνα, όπου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία ακολουθώντας πιστά όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας […]

Οι νεφροπαθείς δεν τελούν φέτος Λειτουργία για την προστάτιδά τους λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή διασποράς του covid-19

Ο Σύλλογός μας (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΩΝ ΤΟΥΣ, ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ) κάθε χρόνο τελεί Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας, για την Εικόνα της Παναγίας  της  Γιάτρισσας, προστάτιδας  του  Συλλόγου, στο παρεκκλήσι των Αγίων Αναργύρων του Γενικού Νοσοκομείου Άργους. Εφέτος, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή διασποράς του covid-19, δεν είναι εφικτή η πραγματοποίηση της Θείας Λειτουργίας. […]

Follow by Email