16 °C Argos, GR
2 Δεκεμβρίου 2021

Pandemic Fatigue: Πώς να αντιμετωπίσετε την «κόπωση της πανδημίας»

Στις τεράστιες θυσίες που έχουν κάνει οι κάτοικοι της Ευρώπης εδώ και 8 μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού αναφέρθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) επισημαίνοντας ότι οι θυσίες αυτές έχουν μεγάλο κόστος, το οποίο έχει επιφέρει εξάντληση σε όλους ανεξαιρέτως, με αποτέλεσμα ο κόσμος να αισθάνεται κόπωση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί από εμάς άρχισαν να αισθάνονται αγχωμένοι και κουρασμένοι από την πανδημία και τους συνεχώς μεταβαλλόμενους περιορισμούς που, ενώ είναι απολύτως απαραίτητοι, κάνουν τη ζωή λιγότερο ευχάριστη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος έδωσε σε αυτή την κατάσταση, το όνομα «pandemic fatigue», υπολογίζει ότι ο αριθμός των ατόμων που βιώνουν τη λεγόμενη «κούραση από την πανδημία» έχει φτάσει πάνω από το 60% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το «Pandemic Fatigue» εκδηλώνεται με την απροθυμία να ακολουθήσει κανείς κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις, είτε κοινωνικές αποστάσεις με φίλους, μειωμένη χρήση μάσκας ή προσπάθειας να παραμείνει ενήμερος για την πανδημία και, τέλος, με αντιλήψεις που θεωρούν τον Covid-19, ιό χαμηλότερου κινδύνου από ό,τι είναι πραγματικά.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αισθανόμαστε απαθείς απέναντι στον ιό σε αυτό το στάδιο. Το πρώτο είναι ότι η αντιληπτή απειλή του ιού θα μπορούσε να έχει μειωθεί στο μυαλό μας καθώς συνηθίσαμε στην ύπαρξή του, παρά τα ιατρικά δεδομένα που δείχνουν το αντίθετο (π.χ. ότι ο κίνδυνος, σε ορισμένες χώρες, αυξάνεται). Εννέα μήνες μετά την κατάσταση, είναι πιο πιθανό να νιώσουμε τις οικονομικές, κοινωνικές και προσωπικές απώλειες που προκύπτουν ως αποτέλεσμα προληπτικών μέτρων, όπως lockdown και περιορισμοί.

Επίσης, καθώς οι περιορισμοί συνεχίζονται ή αλλάζουν με τρόπο που αισθανόμαστε ότι έχουμε λίγο τον έλεγχο, ενδέχεται να αισθανθούμε μια αυξημένη επιθυμία για ελευθερία και αυτοδιάθεση.
Ο ΠΟΥ δημοσίευσε μια μακρά έκθεση με στόχο τη μείωση αυτής της υποκινημένης ευαισθησίας, επειδή, αν και είμαστε όλοι κουρασμένοι από τον ιό, πρέπει να συνεχίσουμε να τον καταπολεμούμε. «Η πανδημική κόπωση αποτελεί σοβαρή απειλή για τις προσπάθειες ελέγχου της εξάπλωσης του ιού», λέει ο οργανισμός.

«Μέχρι να είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο ή αποτελεσματικές θεραπείες, η δημόσια υποστήριξη και οι προστατευτικές συμπεριφορές παραμένουν κρίσιμες για τον περιορισμό του ιού. Τα οφέλη που κάθε έθνος επιτυγχάνει συλλογικά μέσω lockdown και άλλων μέτρων – μερικές φορές με υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος – πρέπει να διασφαλιστoύν».

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

Ο Δρ Hans Henri Kluge, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, πιστεύει ότι υπάρχουν τρόποι για να αναζωογονηθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης και πρόληψης της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού.

Μιλώντας στο BBC, είπε ότι το κλειδί είναι η αίσθηση της κοινότητας και παραθέτει τις ακόλουθες μεθόδους:

  • Η κατανόηση των ανθρώπων και των δυσκολιών που βιώνουν, μέσω σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης.
  • Η συμμετοχή των κοινοτήτων σε συζητήσεις και αποφάσεις ως μέρος της λύσης.
  • Να επιτραπεί στους ανθρώπους να ζήσουν τη ζωή τους, μειώνοντας τον κίνδυνο μέσα από καινοτόμους τρόπους για να καλυφθούν οι συνεχιζόμενες κοινωνικές ανάγκες – για παράδειγμα, παραδίδοντας γεύματα σε ευάλωτα άτομα ή οργανώνοντας εικονικές προειδοποιήσεις.

ΠΗΓΗ: Γόβα Στιλέτο

Περισσότερα Άρθρα

Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για σήμερα, Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020, θα επισκεφθεί τη Λέσβο. Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού περιλαμβάνει: – Επίσκεψη στα σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ενημέρωση για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο Google News! Ζωντανά όλες οι ειδήσεις. -Επίσκεψη στην προσωρινή Δομή Φιλοξενίας Αιτούντων Ασύλου, στο Μαυροβούνι, -Επίσκεψη στην 98 […]

Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 27 Φεβρουαρίου

Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα  Σαν σήμερα, 27 Φεβρουαρίου συνέβησαν τα εξής: 1869: Εγκαινιάζεται ο ατμοκίνητος αστικός σιδηρόδρομος Αθήνας – Πειραιά, υπό την επωνυμία ΣΑΠ Α.Ε., μετέπειτα ΗΣΑΠ. Επιβάτες στο πρώτο δρομολόγιο είναι η βασίλισσα Ολγα, ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Ζαΐμης, υπουργοί, στρατιωτικοί, διπλωμάτες και άλλοι επίσημοι. Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο Google News! Ζωντανά […]

Follow by Email